Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

VELT Beurs

WKD-2002 Kook-Workshop Mayo-Test Vega-Balie VELT Beurs Open Dag

 

NVV-Stand op VELT-Natuurbeurs 17-9-2000

Op zondag 17 september stonden we met een NVV-stand op de natuurbeurs van VELT (Vereniging Ekologische Leef en Teeltwijze) in Molenbeersel (Gemeente Kinrooy, België). De organisatie had ons een mooie royale plek gegeven vlak bij de ingang van één van de tenten. We waren al een hele tijd bezig met de voorbereidingen voor deze beurs en hadden de dag ervoor van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de keuken gestaan. Het resultaat was een grote hoeveelheid heerlijke cake, taart, amandel-mayonaise, kokos-noten-vruchten-balletjes en natuurlijk soja-saté (met saus). Daarnaast hadden we ook nog kant- en klare lekkere dingen, zoals toastjes/crackers met Tartex (groenten-pâté), Tofutti-Smeer"kaas", Drop (zonder gelatine), koekjes, noten en vruchten. Bovenstaande foto is gemaakt toen we bijna klaar waren met het opbouwen van de stand (we hebben ook nog posters opgehangen aan de tafels). Van links naar rechts achter de tafel: Igna, Rudy en Silene. Achter de camera: Marcello.

 

We hadden ook een flinke hoeveelheid documentatie en informatiemateriaal meegenomen, waarvan hier een deel te zien is. Rechts van de boeken en brochures is een selektie verpakkingen opgesteld van puur plantaardige produkten, zoals ijs, soja-yogurt, vleesvervangers, "kazen", pâtés, mayonaises, toetjes, soja-melk, soja-room, seitan, tofu in diverse vormen, etc.  Silene "bewaakt" de documentatie en Rudy is al heel hoopvol bezig met het roosteren van soja-saté,  maar................ Het regende de hele dag pijpenstelen en slechts weinigen waagden zich door dit rotweer om de VELT-beurs te bezoeken, met als gevolg dat we met veel spullen zijn blijven zitten en niet eens de kosten van de ingrediënten eruit gehaald hebben. Gelukkig hadden we nog wat geld over van de laatste stand. We zouden eerst met z'n negenen op deze beurs gestaan hebben, wat gezien de ervaringen van  vorig jaar op deze beurs en drie maanden geleden in Neer, zeker niet overdreven was geweest! Door onvoorziene omstandigheden waren we echter maar met z'n vieren en we konden de "stroom" bezoekers goed aan. Beter dan de stromen hemelwater! En dat terwijl de weersvoorspellingen helemaal zo slecht nog niet waren; We hadden zelfs nog een korte broek en sandalen meegenomen, omdat het vorig jaar in de tent erg warm was. Nou, we hadden beter kaplaarzen kunnen meenemen! Op de plaats waar Rudy staat, stond tegen de middag zo'n 5 cm water. Rudy had het nog aardig druk met het redden van regenwormen die dreigden te verdrinken.

 

Er waren echter ook standhouders die een stuk slechter af waren dan wij, zoals Jan van de Ven van "De Hooge Weyer" uit Baexem, die hier met z'n biologisch dynamisch bedrijf en z'n hele gezin in de regen staat. Iedereen was echter heel monter en opgewekt en probeerde er het beste van te maken. De groenten van Jan & Bets bleven er in ieder geval lekker fris bij! "Onze" Igna heeft er toch nog maar mooi haar inkopen kunnen doen. Voor diegenen die dit niet weten: "Demeter" is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw en is nog strenger dan het EKO-keurmerk. Jan van de Ven en Bets van der Zande telen al hun produkten zelf en hebben een winkel bij hun boerderij (Vestjenshoek 3, Baexem, tel. 0475-452856). Er waren ook stands met voorlichtingsmateriaal over biologische landbouw, er was een smid, een stroopmaker, een meubelmaker, een stand met reinigingsprodukten op natuurlijke basis, stands met kruiden en cosmetica, mineralen, vegetarische kookcursussen, aktiviteiten voor kinderen, noem maar op!

 

Hier een nadere blik op onze eethoek. Te zien zijn: Kokos-Noten-Vruchten-Balletjes, Appeltaart, Tortillachips met Amandaise-Dipsaus (Amandel-Mayonaise), potjes Amandaise, Appel-Vruchten-Cake, toastjes met Paprika-Tartex en crackers met Knoflook-Kruiden-Tofutti-Smeer"kaas". Helemaal rechts (deels niet meer zichtbaar) staan nog de nootjes met gedroogde vruchten, koekjes, dropjes en de spullen voor de soja-saté te roosteren. Links op de voorgrond liggen A5-recepten op kringlooppapier en in het midden (in kleur) wat printouts van recepten met foto's van deze web-site. De recepten voor de boven afgebeelde lekkernijen zijn praktisch allemaal te vinden op deze site.

 

We hadden ook nog een hoekje waarin aandacht besteed werd aan biologisch-veganistische land- en tuinbouw. Rechts zijn een paar kunstleren schoenen te zien van Vega-Life, met daarvoor een monster van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Veel mensen waren erg nieuwsgierig naar deze schoenen. Natuurlijk hadden we ook stickers, buttons, speldjes en het laatste nummer van het NVV-tijdschrift "Gezond Idee."

 

Al met al was het toch best een geslaagde dag, maar we hadden natuurlijk liever gezien dat het net zo druk was geworden als vorig jaar. Sommige beurs-bezoekers konden geen genoeg krijgen van onze stand, zoals het zoontje van één van de standhouders, die vorig jaar naast ons stonden. Het jochie is wel zes keer geweest om soja-saté te halen. "Ja, deze is ook voor mijn mamam......". Later op de dag herkende ik z'n moeder achter een stand helemaal aan de andere kant van de tent en vroeg haar of de saté net zo lekker was als vorig jaar. "Awel, 'k heb maar één hieel klein broksken g'had, 't manneke had de stokskes steeds al leeggeknabbeld voordat ie bij mijn was!".  Het weer kon beter, de beurs kon drukker, maar de bijzonder positieve reacties van de mensen die kwamen proeven en kijken gaven echter weer voldoende motivatie voor de volgende stands...........

Bekijk de Recepten met Foto's om te watertanden! Raadpleeg info over Ingrediënten en Achtergronden...

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2000-11-04