Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Seitan

Tofu Seitan Bonen Kipnée Paddestoelen Soja-Brokjes Tempeh Soja-Room Wetenswaardig Reportage

 

Seitan,  Lekker en Gezond

f-seitv.jpg (61196 bytes)

Seitan is onder andere verkrijgbaar van de merken Vetara, Yakso en Witte Wonder. Yakso seitan is aanmerkelijk grover dan de andere merken.

 

Seitan is voedsel met een lange geschiedenis. Traditioneel werd het gegeten in China, Korea, Japan, Rusland en het Midden-Oosten. De naam ‘Seitan’ komt uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Seitan werd 10 á 15 jaar geleden ontdekt in de natuurvoeding. Seitan is een eiwitrijk produkt dat ook door degenenen die vlees eten zeer wordt gewaardeerd omdat het een op vlees gelijkende vezelstructuur heeft. Het heeft een hartige smaak en is een veelzijdig produkt. Daarbij is het cholesterolvrij en toch voedzaam, met 22% plantaardige eiwitten. Het is een energierijke vleesvervanger. Seitan is licht verteerbaar en smaakt heerlijk. Bovendien is het snel klaar.

Van tarwemeel wordt een soepel brooddeeg gemaakt. Dit wordt gekneed totdat de gluten vrijkomen uit de tarwe. Vervolgens worden zetmeel en zemelen in koud water uit het deeg gewassen. De tarwegluten die overblijven worden gekookt in een bouillon van tamari sojasaus, kombu (zeewier) en gember. Dit geeft seitan zijn lekkere hartige smaak. Bovendien wordt hierdoor de verteerbaarheid beter. De smaak en consistentie van seitan hangen af van de soort tarwe, de versheid en hoe fijn het is gemalen.

Informatie voor mensen met een gluten-allergie: Doordat de seitan is gekookt met sojasaus en kombu, geeft seitan niet altijd een allergische reactie op de gluten van de tarwe. De meeste bronnen raden echter aan in het geval van een glutenallergie seitan te vermijden.

 

Ongebakken Seitan

f-seitan.jpg (62670 bytes)

De hierboven afgebeelde ongebakken seitan is van het merk Yakso en is een stuk grover dan die van de andere merken.

 

Toepassingen op deze web-site:

Stamppot met Seitan Hachée

Zuurkool Ovenschotel

Vervang de Roerbak Tofu in het recept door Seitan

Seitan Pâté

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2002-05-31