Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Pâtés

Tom-Tosti Pâtés Spreads Hummus Shoarma

 

Paddestoelen-Pâté

Ingrediënten voor een ovenschaal van +/- 0,8 liter:
300 g paddestoelen (bijv. 100 g cantharellen + 200 g shii takes), 200 g gekookte aardappel, 150 g winterpeen, 75 g cashewnoten, 1 fijngehakte ui (+/- 50 g), 6 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel tarwemeel of bloem, 1 snee oud brood, 1 eetlepel gedroogde gistvlokken, 2 theelepels tijm, eventueel gomasio (geroosterd sesamzaad), peper

 

Borstel de paddestoelen goed schoon en snij het onderste droge stukje af. Bak ze kort (+/- 3 min) in wat hete olie. Bij het gebruik van (kastanje)champignons goed het vocht afgieten en vervolgens nog een paar minuten laten bakken. Bij het bakken van andere paddestoelen komt er niet zoveel vocht vrij. Op het laatst de ui meebakken. Laat de pan even zonder deksel staan.

Hak de noten in kleine stukjes en verkruimel het brood. Rasp de winterpeen met een fijne rasp. Het is het handigst om de dag tevoren wat extra aardappelen te koken en deze te bewaren voor de paté. Giet nog een laatste keer goed het vocht af van de paddestoelen en uien. Meng nu alle ingrediënten (behalve de gomasio) goed door elkaar, maar strooi pas op het laatst de bloem erdoor en roer dan de olijfolie door het mengsel. Breng het mengsel op smaak met wat peper (bij het gebruik van kastanje- of gewone champignons wat meer kruiden gebruiken dan bij cantharellen en shii takes, omdat deze zelf al een veel sterkere smaak hebben). Nu moet alles fijngehakt worden, wat het best gaat in de keukenmachine. Het mengsel krijgt de dikte van een stevige stamppot.

Verwarm de oven voor op 220° C (ovenstand 6). Vul een ovenschaal van +/- 0,8 liter met het mengsel (het is handig om ook nog één of meer vuurvaste bakjes bij de hand te hebben, voor het geval er wat te veel is). Strooi eventueel wat gomasio over het mengsel voor een lekker korstje op de paté. Dek de ovenschaal af (als je geen deksel hebt, gebruik dan aluminiumfolie). Zet de schaal 30 minuten in de oven waarvan de laatste 10 minuten zonder deksel/afdekking voor het korstje.

Laat de paté goed afkoelen en gebruik 'm pas na een nacht in de koelkast zodat de smaak van de paddestoelen goed kan doortrekken in de overige ingrediënten. 

 

Kastanje-Pâté

1 fijngehakte dikke ui, 3 eetlepels olie, 250 gram grof gehakte gepelde kastanjes, 2 teentjes geperste knoflook, 150 gram wortel in schijfjes, 150 gram knolselderij in stukjes, 3 eetlepels appeldiksap, 2 eetlepels tamari, 1/2 eetlepel tijm, snufje nootmustkaat, 1 laurierblaadje, 3 deciliter water

Begin met het fruiten van de ui in de olie, voeg er dan kastanjes, knoflook, wortel en knolselderij aan toe. Laat alles al roerende enkele minuten bakken. Voeg er dan alle overige ingrediënten aan toe. Breng het aan de kook en laat het een half uur zachtjes koken, waarna de hele massa kan worden gepureerd. Haal er wel eerst het laurierblaadje uit.

 

Seitan-Pâté

200 gram seitan, 1 dikke ui, 100 gram gaargekookte peulvruchten (bruine of witte bonen, of linzen), 100 gram gaargekookte wortel, 10 ontpitte olijven, 1/2 theelepel tijm, 1 eetlepel tamari, eventueel peper en nootmuskaat.

Pureer alle ingrediënten tot een smeuďge massa. Vet een ovenvaste schaal in en vul deze met de puree en gratineer 15 minuten in een oven op de hoogste stand.

 

De twee onderste recepten zijn overgenomen uit  "De veganistische keuken" van Ben Klok. Dit boekje bevat vele recepten, informatie en tips om lekker plantaardig te koken. Voor meer informatie over dit boekje kijk op:
http://www.veganisme.non-profit.nl/recepten.htm

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2003-01-09