Lekker Plant-Aardig Kerst-Menu 2000

Zoals bij alle recepten op deze site, zit achter de wat onbekendere ingrediënten een hyperlink. Klik op het betreffende ingrediënt en je krijgt uitgebreide informatie.

Wijnadvies: Merlot Piave Rosso of een Vacanziere Rosso.

 

Pompoen-Crèmesoep met Gember

500 gram in stukjes gesneden pompoen, 1 liter groentebouillon, 20 gram verse gember, 20 gram pompoenpitten, een beetje soja-room, verse koriander, 2 uien, 2 teentjes knoflook, (olijf)olie

Bak de pompoen met de grof gesneden ui ca. 5 minuten in wat olie. Voeg dan de groentebouillon en de knoflook toe en laat e.e.a. zo'n 25 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan de geraspte gember toe. Laat de soep nog 5 minuten staan. Serveer de soep met verse koriander, flinterdunne plakjes gember, geroosterde pompoenpitten en een wolkje soja-room.

 

Pasteitje met Kipnée-Ragoût

200 gram kipnée, 250 gram champignons, 2 afgestreken eetlepels bloem, 100 ml sojaroom, peper, 200 ml groentebouillon, olie, 4 pasteibakjes

Snij de kipnée in dunne plakjes. Borstel de champignons schoon en snij deze ook in plakjes.  Bak de kipnée in de olie en voeg na 2 minuten de champignons toe. Laat dit zo'n 4 minuten bakken. Roer de bloem zorgvuldig door de bouillon en voeg deze dan toe aan de kipnée/champignons. Als de ragoût te dik wordt, nog wat bouillon of water toevoegen. Voeg nu de soja-room toe en laat e.e.a. nog enkele minuten staan op de laagste stand. Eventueel op smaak brengen met wat peper (Al is de kipnée al best wel scherp gekruid). Bak de pasteibakjes in een oven volgens de aanwijzingen op de verpakking en snij de dekseltjes los. Vul ze met de ragoût.

 

Witlof-Salade met Papaja en Ananas

500 gram witlof, 1 ui, 3 el olijfolie, 1 geperste citroen, 1/2 kopje papaja-stukjes, 1/2 kopje ananas-stukjes, 1 tl tijm, 1 tl dille, peper,  eventueel 1 el tofunaise of amandaise, 4 mandarijntjes om te garneren

Doe de geperste citroen in een kom en roer daar onmiddellijk de gesneden witlof onder om verkleuren te voorkomen. Meng de olijfolie, de tijm, de dille, wat peper en eventueel de tofunaise/amandaise met de stukjes fruit en roer dat onder de witlof. Laat deze salade minstens 1/2 uur staan op een koele plaats.

 

Paddestoelenmedaillons met Spruitjes, Aardappeltjes en Veenbessen

600 gram gemengde paddestoelen (shii-takes, oesterzwammen, grot- of kastanjechampignons), olie, 1/2 liter groentebouillon, 8 gram agar agar, 800 gram kleine spruitjes, 800 gram geschrapte krielaardappeltjes, jus, 350 gram veenbessen (cranberry's), 6 el rietsuiker, oersuiker of ahornsiroop

Borstel de paddestoelen schoon, verwijder het onderste droge stukje van de steeltjes en snij ze in dunne plakjes. (Als je gedroogde shii-takes gebruikt, het weekwater bewaren voor de bouillon). Bak ze vervolgens ongeveer 5 minuten in wat olie. Meng inmiddels de agar agar met de bouillon en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het 2 minuten goed doorkoken en draai dan het vuur uit. Verdeel de gebakken paddestoelen over 4 bakjes die heel licht met olie zijn ingevet. Schenk de bouillon met de agar agar in de bakjes, zodat deze net onder staan. Laat de bakjes op een koele plaats opstijven. De paddestoelenmedaillons kunnen ook al ruim tevoren klaargemaakt worden. Ze worden koel geserveerd (ondersteboven!) met warme veenbessen. De hartige smaak van de shii-takes en andere paddestoelen kombineert heerlijk met de warme veenbessen en de spruitjes.

Was de veenbessen en kook ze in een bodempje water met de suiker op een zacht vuurtje. Als ze niet meer "ploppen" (kapot springen) zijn ze gaar. Dit duurt ca. 5 minuten. Kontroleer of ze zoet genoeg zijn en voeg eventueel nog wat suiker of siroop toe.

Maak de spruitjes schoon en maak een kruisje met het mes in de onderzijde. Kook ze in niet meer dan 10 minuten beetgaar. Was de krieltjes en kook deze in weinig water gaar. Serveer deze met een eenvoudige jus van bijvoorbeeld plantaardige juspoeder, een beetje tomatenketchup en wat shoyu. Bewaar wat paddestoelen om te garneren.

 

IJs met warme Bosvruchtensaus plus Tic

1 beker (=1/2 liter tofutti bosvruchtenijs), 4 el bosvruchtenjam, 2 el cassis diksap, 1 dl water, 1 el arrowroot, flinke scheut kirsch, jenever of rum

Los de arrowroot op in het water en breng dit aan de kook. Voeg de jam en het diksap toe en laat het even doorpruttelen. Op het laatst een scheut sterke drank toevoegen. Serveren over het bosvruchtenijs.

Recept zonder foto's in puur tekstformaat (TXT) -->  Handig om uit te printen!

Bekijk het overzicht van alle recepten op Lekker Plant-Aardig!
Stuur een E-Kaart vanaf Lekker Plant-Aardig!
Spelletje, Help Kabouter Fruitbuikje met het versieren van de Kerstboom!!!
Bekijk de Recepten met Foto's om te watertanden! Raadpleeg info over Ingrediënten en Achtergronden...

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2002-12-14