Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Gezondheid

Gezondheid Milieu Wereldvoedselsituatie Dierenwelzijn Levensbeschouwing

 

Gezondheids-Aspekten:

Verse groenten, granen, noten en fruit zijn erg gezond, dat is algemeen bekend. Je bewijst je gezondheid een bijzonder grote dienst door zuiver plantaardig te eten en dierlijke produkten zo veel mogelijk te vermijden. Wist je bijvoorbeeld dat:

Van alle bestrijdingsmiddelen en andere giftige stoffen die men (de gemiddelde alleseter) binnenkrijgt, is 90 - 99% afkomstig van vlees, vis en zuivelprodukten. Dit komt omdat toxische stoffen zich ophopen in de weefsels van de dieren, voornamelijk in het vetweefsel. Om die reden bevatten bijvoorbeeld roofvissen, zoals kabeljauw en zalm, ook weer vele malen meer gifstoffen dan dieren die lager op de voedsel-ladder staan. Al de gifstoffen die in de prooidieren zaten, worden namelijk weer in de weefsels van het roofdier opgeslagen. Ook bij planteneters, zoals de koe, spelen dit soort problemen een rol. Men voegt namelijk, onder het mom van "krachtvoer", diermeel (in feite gemalen kadavers) toe aan hun voedsel.

Resistentie van bacteriŽn tegen antibiotica wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het gebruik ervan als o.a. groeibevorderaar in de bio-industrie.

Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat dierlijke produkten een grote rol spelen bij het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten en kanker.

Plantaardige produkten bevatten 0,000%, dus geen cholesterol.

Plantaardige produkten kunnen volop alle voedings-stoffen, vitaminen en mineralen leveren die mensen nodig hebben. (Ook vitamine B12, wat wel een aandachtspunt is, is in verschillende plantaardige vormen verkrijgbaar).

Mensen die over zijn gegaan op een zuiver plantaardige voeding melden, vrijwel zonder uitzondering, dat hun algemene gezondheid er met sprongen op vooruit is gegaan! Na een overgangsperiode van soms wel enkele weken, tijdens welke het lichaam zich ontdoet van gifstoffen, verdwijnen bij veel mensen steeds terugkerende lichamelijke ongemakken, zoals hoofdpijn, huidproblemen, lusteloosheid en ernstigere aandoeningen. In toenemende mate worden door artsen zuiver plantaardige diŽten als therapie voorgeschreven bij diverse ziekten. Mensen met een plantaardig dieet hebben ook veel minder moeite om hun gewicht op peil te houden.

Je hoeft niet bang te zijn voor een tekort aan eiwitten. Het menselijk lichaam heeft maar heel weinig eiwit nodig. Slechts zo'n 3% van de calorie-inname hoeft te bestaan uit eiwit. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bij een gevarieerde voeding met groenten, granen, peulvruchten, fruit en af en toe noten,  het in een gezond lichaam onmogelijk is om een eiwittekort op te lopen. Het gebruik van vleesvervangers zoals tofu is daarvoor zelfs niet eens nodig. De gemiddelde alleseter krijgt wel meer dan 30% van z'n calorie-inname als eiwitten binnen. Dit brengt onnodige gezondheidsrisiko's met zich mee, zoals problemen met de nieren, reumatische aandoeningen, hartziekten en botontkalking.

Plantaardige bronnen van calcium (zoals koolsoorten, bladgroenten en noten) zijn veel beter door het lichaam opneembaar dan dierlijke, zoals melk. Met name de eiwitten in melk zorgen juist voor een negatieve bijdrage aan de calciumbalans in het lichaam. Een grootschalig onderzoek onder 121.000 personen in de V.S. heeft onlangs uitgewezen dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag dronken, een 45% hogere kans liepen op een gebroken heup. In gebieden op de wereld waar geen melkprodukten worden gebruikt en van oorsprong uit meer plantaardig wordt gegeten, komt botontkalking (osteoporose) haast helemaal niet voor. Nederland is ťťn van de landen met de hoogste melkconsumptie per hoofd van de bevolking, terwijl  botontkalking er ook het meeste voorkomt. Ook zorgt melk voor andere negatieve verschijnselen m.b.t. mineralen: Eťn glas zorgt er o.a. voor dat de ijzeropname uit voedsel met de helft wordt teruggebracht.

Recente medische publicaties wijzen er steeds weer op dat naarmate een dieet meer plantaardig van samenstelling is, het beter gesteld is met de gezondheid van de betreffende mensen.

In Nederland komt de helft van alle PCB's die we binnenkrijgen uit zuivelprodukten. In andere landen, waar de viskonsumptie hoger ligt, is vis de belangrijkste bron van deze gifstoffen. In diverse landen, waaronder Zweden en Denemarken, worden vrouwen gewaarschuwd voor het gebruik van vis voor en tijdens de zwangerschap.

Er zijn opvallende fysiologische verschillen tussen de mens en vleeseters en even opvallende overeenkomsten tussen de mens en planteneters. Zie onderstaande tabel:

 

Vleeseter Planteneter Mens
Heeft klauwen Geen klauwen Geen klauwen
Geen poriŽn in de huid; transpireert via de tong Transpireert door de poriŽn in de huid Transpireert door de poriŽn in de huid
Scherpe voortanden om mee te verscheuren, geen vlakke maalkiezen Geen scherpe voortanden; vlakke kiezen Geen scherpe voortanden; vlakke kiezen
Gladde ingewanden 3 maal zo lang als het lichaam voor vlotte doorgang van snel bedervend vlees Kronkelige ingewanden 6-12 maal zo lang als het lichaam Kronkelige ingewanden 6-12 maal zo lang als het lichaam
Sterk zoutzuur in de maag om vlees te verteren Maagzuur 10 maal zwakker dan dat van vleeseters Maagzuur 10 maal zwakker dan dat van vleeseters
Speekselreactie zuur Speekselreactie alkalisch Speekselreactie alkalisch
Maakt zelf vitamine C aan in eigen lichaam Niet alle planteneters kunnen zelf vitamine C aanmaken, zoals apen die het uit fruit halen Kan geen vitamine C aanmaken en moet dit opnemen uit groenten en fruit

 

De moderne mens leefde ruim 90.000 jaar als vruchten- en planteneter. Pas in de laatste 10.000 jaar ging hij over op landbouw en veeteelt. Evolutionair gezien is dat een uiterst korte periode. Het is onwaarschijnlijk dat de mens zich ook genetisch voldoende heeft aangepast gedurende deze periode.

 

 

Meer Informatie over Gezondheid  (Links):

Physicians Committee for Responsible Medicine (P.C.R.M.)

Onafhankelijke artsenvereniging waarvan al bijna 5000 artsen lid zijn, voornamelijk in de V.S.  De P.C.R.M. doet zelf onafhankelijk onderzoek (gefinancierd door meer dan 100.000 donateurs) naar o.a. de effekten van voeding op de gezondheid en de relatie tussen voeding en ziekten. De vereniging heeft o.a. baanbrekend onderzoek gedaan naar de relatie tussen dierlijke produkten (zoals vlees en zuivel) en hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Als meest gezonde voeding beveelt de vereniging een puur plantaardig dieet aan op basis van granen, groenten, fruit, noten en peulvruchten.

Informatie over vlees en gezondheid...

Informatie over vis en gezondheid...

Informatie over melk/zuivel en gezondheid...

EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief)

Informatie over gezondheid van de Belgische organisatie EVA.  Uitstekende bronvermelding d.m.v. voetnoten.

Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV)

Informatie gerangschikt op onderwerp over o.a. eiwitten, zuivel, vitamines en mineralen...

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2002-02-06